За мене

Жена која од својата рана младост ја љуби уметноста. Почнувајки со разни необични креации, парчиња облека правејки ги за себе.

Пред 27 години добила идеја да се обиде да слика на грамофонски плочи и тоа го работела со разни материјали (бои, восок и др.).

Тоа ја потикнува нејзината љубов кон абстракцијата, абстрактната уметност, разлевањето и сликањето со прсти. Денес слика на се што ке допре. За себе вели дека сликањето е нејзина духовна храна. Инспирацијата ја црпи од секојдневието и ја пренесува со прсти и шпакли на платно, стакло, грамофонски плочи. Абстракната уметност одескогаш најмногу ја привлекувала, слика на платно, стакло, керамика, а сликите создадени на грамофонски плочи ги враќа на голема врата.

Подобро е да ги исплашиш своите стравови, него стравот да те исплаши тебе.
- Anželika Koleva
Се може да изгледа живо, само ако додадеш малку боја
- Anželika Koleva
Мојата работа е мојот занает. Мојот живот се моите дела
- Anželika Koleva